Bedrijven blijven innoveren

Gepubliceerd op: 06-09-2013

Het aantal ondernemingen dat in 2012 gebruik maakte van een fiscale regeling die onderzoek en vernieuwing bevordert bij bedrijven, is voor het vijfde jaar op rij toegenomen. In 2012 vielen 22.220 ondernemingen onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), 8% meer dan in 2011. 13.860 bedrijven maakten daarbovenop gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA). Dit staat in de uitgave ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk’, waarin de jaaroverzichten van deze regelingen staan.

Minder loonheffing
Dankzij de WBSO hoeven bedrijven minder loonheffing te betalen over de loonkosten. De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. In 2012 werd bijna €5,9 miljard aan private Research & Development (R&D) ondersteund door de WBSO en de RDA, waarvan €3,9 miljard aan toegekende loonkosten en €2 miljard aan andere uitgaven voor R&D. Vergeleken met 2011 nam het aantal R&D-uren toe met 6% en de loonkosten voor R&D met zo’n 8%.

Toename in Flevoland
Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) maakt het meest gebruik van de WBSO en de RDA. In 2012 bedraagt het aandeel van het MKB in het totale aantal WBSO-aanvragen 97%, voor de RDA is dit 98%. Net als in 2011 vindt de meeste R&D plaats in Noord-Brabant en Zuid Holland. Flevoland laat met een toename van 14% de grootste stijging zien. De machine- en apparatenindustrie geeft het meeste uit aan R&D, gevolgd door de sector telecom en ICT.

Extra stimulans
De WBSO is bedoeld voor elke onderneming die speur- en ontwikkelingswerk verricht. Bedrijven en zelfstandigen kunnen de WBSO zelf aanvragen en verrekenen via de belastingaangifte. Ook met de RDA-regeling stimuleert de Rijksoverheid R&D-activiteiten voor ondernemers. Bedrijven kunnen een percentage van de kosten en investeringen voor deze R&D-activiteiten extra aftrekken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

De WBSO en de RDA zijn een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en worden uitgevoerd door AgentschapNL.

(bron: Rijksoverheid) 

Geen onnodige hoge kosten voor een WBSO tussenpersoon.

Vanaf 5% op basis van No cure No pay!

Lees meer over onze werkwijze

Een ogenblik geduld alstublieft...